Department of Fisheries (DOF) Exam Question Solution (Solve)

বাংলাঃ
১. বন্য শব্দটির চলিত রূপ- বুনো
২. নিচের কোনটি শরত্চন্দ্র চট্টোপাধ্যায় এর উপন্যাস- শেষ প্রশ্ন
৩. বাংলা সাহিত্যে ভোরের পাখি বলা হয় কাকে- বিহারীলাল চক্রবর্তী
৪. রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর কত সালে নোবেল পুরস্কার লাভ করেন-১৯১৩ সালে
৫. তুর্কি ভাষার শব্দ- চাকু, তোপ
৬. গায়ক এর সন্ধি বিচ্ছেদ- গৈ + অক
৭. বিদ্বান এর স্ত্রীলিঙ্গ- বিদূষী
৮. কোনটি সমষ্টিবাচক শব্দ- জনতা
৯. ক্রিয়াপদের মূল অংশকে কি বলে- ধাতু
১০. মৌলিক ধাতুর অপর নাম- সিদ্ধ ধাতু
১১. বিহগ শব্দের সমার্থক নয় কোনটি- প্রসূন
১২. আমরা কোন পদ- সর্বনাম
১৩. লাইলি মজনু কাব্যের উপাখ্যান “- ইরান
১৪. মুনীর চৌধুরী অনূদিত নাটক- মুখরা রমণী বশীকরণ
১৫. সংশপ্তক কোন ধরণের রচনা- উপন্যাস
English:
১৬. Rapidly means- Quickly
১৭. Antonym of Rude- Humble
১৮. Correct spelling- Honest
১৯. Bed of rose means- Comfortable
২০. in
২১. Came, have been living
২২. one of the —of globalization is cultural —–. – effect , confusion
২৩. Sat, took
২৪. passive form of who spoke it- by whom was it spoken
২৫. Which one is noun- Nostalgia
২৬. Synonym of jeopardy- peril
২৭. Feminine of man-woman
২৮. Which one is adjective- Beautiful
২৯. Correct sentence- Dina is taller than each of her four sisters
৩০. He looked angry but did not spoke angrily.
          গণিত-
৩১. 16
৩২. 9
৩৩. 6
৩৪. 780
৩৫. 3x^2 + 11x +6
৩৬. 40%
৩৭. 14
৩৮. 1.5* .30= 0.45
৩৯. 512
৪০. (x +2a) ( y+3a)
সাধারণ জ্ঞানঃ
৪১. বাংলাদেশের জলবিদ্যুৎ কেন্দ্র কোন নদীর তীরে- কর্ণফুলি
৪২. জনসংখ্যায় বিশ্বে বাংলাদেশ- ৮ম
৪৩. কোন জেলায় বেশি বৃষ্টিপাত হয়- সিলেট
৪৪. DMP- Dhaka Metropolitan Police
৪৫. বাংলাদেশের জাতীয় প্রতীক- শাপলা
৪৬. ভারতের মুদ্রার নাম-রুপি
৪৭. পৃথিবীর দীর্ঘতম নদী-নীলনদ
৪৮. নায়াগ্রা জলপ্রপাত কোথায়- যুক্তরাষ্ট্র
৪৯. বাংলাদেশের সাথে কয়টি দেশের সীমান্ত আছে- ২টি
৫০. জনসংখ্যায় বাংলাদেশের ক্ষুদ্রতম জেলা- বান্দরবান

Combined 5 Bank Officer Full Question Solution in below:
Full Solution:
Solved By Jobstestbd.com
বাংলা:
১. যেটিকে বাংলা বর্গের যথাযথ ক্রম অনুসৃত হয়নি- র ল ব ম
২. শামখোল হলো-পাখি
৩. নিচের যে শব্দে ভুলভাবে ণ-ত্ব বিধান প্রয়োগ হয়েছে- আবর্তণ (সঠিক হবে- আবর্তন)
৪. বিসর্গ সন্ধির একটি উদাহরণ- জ্যোতিরিন্দ্র
৫.আমি মরু-কবি গাহি সেই বেদে-বেদুঈনদের গান। এখানে কাজী নজরুল ইসলাম আরো যে কয়টি যতিচিহ্ন ব্যবহার করেছিল- একটি (গান এর পরে , হবে )
৬. বিদেশী অব্যয়ের উদাহরণ হলো-অপিচ
৭. নিচের যেটি সম্বন্ধ পদের বিভক্তি নয়- কার
৮. মধুপ যে সমাসের উদাহরণ- উপপদ তৎপুরুষ
৯. বাংলা বাক্যের আবাশ্যিক বৈশিষ্ট্য নয় – অপরিবর্তনযোগ্য পদ ক্রম
১০. প্রবন্ধ রচনা ক্ষেত্রে শুরু থেকে শেষ পর্যন্ত সমতা বজায় রাখতে হবে- ভাষারীতি
১১. হ্রেষা ও গুঞ্জন এবং নাদ এই শব্দ একই শ্রেণীভুক্ত কারণ প্রতিটিই – ধ্বন্যাত্মক শব্দ
১২. অগ্নির একটি প্রতিশব্দ- জাতবেদ্য (সুত্র বেদ, ( মন্ত্র-৭৯)
১৩. ওদন শব্দের অর্থ- ভাত
১৪. হরণ করার ইচ্ছা – জিহীর্ষা
১৫. উচিত কথায় মামা বেজার – এটি যে শ্রেণির প্রবাদ – সমালোচনামূলক
১৬. অনুবাদ সময় যে বিষয়ের প্রতি বিশেষ দৃষ্টি দেওয়া আবশ্যক- সরল ভাষা
English Part:

17. Unfortunately, their house_____while they were at the restaurant celebrating their anniversary.
ans: got burgled
18. Use the right from of verb: I had no difficulty (to find) their house although they had said that people often did.
ans: in finding
19. The synonym of ‘Ignite’ is –
ans: Kindle
20. If Elucidate : Clarity then –
ans: Illuminate : Light
21. Select the correct linking word: He should have spent all the weekend preparing for his test; he in fact just lay in bed watching videos.
ans: Nevertheless before ‘He’
22. Translate into English: চুন খেয়ে গাল পোড়ে, দই দেখলে ভয় করে।
ans: A scalded god fears cold water.
23. Find a synonym of the bold forced word: I’d like to initiate my argument with an anecdote whose significance will soon become apparent.
ans: Herald
24. The correctly spelt word is –
ans: Schizophrenic
25. After the football match the crowd__out of the stadium into the nearest cafes and restaurants.
ans: poured
26. ‘Panacea’ means –
ans: cure-all
27. The best conjunction to link: i) No offence is intended ii) I think you haven’t understood the problem correctly.
ans: but
28. Change the form of voice: I was surprised to see that he had been beaten black and blue.
ans: It surprised me to see that he had been beaten black and blue.
29. The word ‘skedaddle’ is not related to –
ans: shroud
30. ‘When the evening is spread out against the sky like a patient etherized upon a table.’ – is an example of –
ans: personification
31. Change the form of speech: They said, “We cannot live without air.”
ans:They said that we cannot live without air.
32) The word ‘Gramineous’ comes from –
ans: Latin – Gramineus
Math Part:
33. The values of p for equation 2x²-4x+p = 0 to have real root is-Ans=p ≤ 2
34. How many integers from 1 to 100 are divisible by 3 but not by 8? – Ans=29
35. If x is an integer and y = -2x-8, what is the least value of x for which y is less than 9? -Ans=-8
36. If x:y = 5:3, then (8x+5y) : (8x-5y)= ? Ans=11 : 5.
37. If a+1/a = 2, what is a³ + 1/a³? Ans= 2
38. If 10% of x is equal to 25% of y, and y = 16, what is the value of x?Ans= 40
39. If sinA + sin²A = 1, then the value of the expression (cos²A + cos⁴A) is ? Ans= 1
40. A pole casts a √3m long shadow on the ground at an elevation 60°, the height of the pole is -Ans= 3m
41. If the difference between the circumference and diameter of a circle is 90cm, then the radius approximately is –Ans= 21m
42. If the length of a side of a regular pentagon is 4cm, the area of the pentagon is approximately — Ans=27cm2 .
43. The height of an equilateral triangle with a side 2cm is –Ans=√3cm.
44. The next number in the sequence 3, 4, 8, 17, 33 … is
Ans=58.
45. The second and third terms of a geometric series are 9 and 3 respectively. The fifth term of the series is —
Ans= 1/3
46. If two fair coins are flipped, what is the probability that one will come up heads and the other tails?
Ans=1/2
47. All possible three digit numbers are formed by 1, 3, 5. If one number is chosen randomly, the probability that it would be divisible by 5 is —
সকল চাকরির পরীক্ষার সময়সূচী ও ফলাফল মোবাইলে Notification পেতে নিচের Android apps মোবাইলে রাখেন: Jobs EXam Alert
Ans=1/3
48. The line perpendicular to y = x-2 is
Ans=2y=2x-5
49. 16/9
50. nC1 + nC2 + nC3 + …. nCn = ?
Ans= 2ⁿ – 1
51. The solution of the inequality |7-3x| < 2 Ans= 3 > x > 5/3
52. The difference in taka between simple and compound interest at 5% annually on a sum of Tk. 2000 after 2 years is —
-Ans=5
53. If 3x-7y = 0, and x+2y = 13, then y is –
Ans= 3
54. A&D
55. July 2061
56. 4

GK Part:
57. The Federal Reserve of the USA is framed by -12 Federal Reserve Banks
58. Bangladesh defeated Ireland in the final match of the ICC Women’s T20 Qualifiers by -25 runs
59. The slogan of World Population Day 2018 is –Family Planning is a Human Right
60. During the Liberation War of Bangladesh the Secretary General of UN was -U Thant
61. The former name of Switzerland was –Helvetia
62. The percentage of Russian investment in Rooppur Nuclear Power Plant is -90%
63. Bangladesh Shilpa Bank and Shilpa Rin Sangstha have merge into –BDBL
64. The cave where the 12 young Thai football players got trapped are rescued later recently is –Tham Luang.
65. The FIFA World cup 2018 Champion France received an amount of -USD $38 million as prize money.
66. Export growth rate achieved in FY 2017-2018 is -5.81%
67. Tumbru Rohinga Camp of Bangladesh is located in –Bandarban
68. The best film title awarded in the 41th Bangladesh National Film Award 2016 is –অজ্ঞাতনামা
69. In the present Fiscal Year, the following sector has earned the highest export growth –RMG sector
70. The autobiography titled যা ইচ্ছে তাই is written by – Ferdausi Mazumder
71. The word ‘Twibill’ is related to –Sharpened weapon
72. The gold medal winner from Bangladesh in the 59th International Mathematical Olympiad is – Ahmed Jawad.

Computer part :
73. Compiler
74. B. 6 Digits
75. B. Dynamic RAM
76. C. An Address
77. B.72
78. D. Theme
79. A. Providing security against unauthorized users
80. C. Ctrl+H




About imran

Check Also

বাংলাদেশ কারিগরি শিক্ষা বোর্ডে নিয়োগ বিজ্ঞপ্তি প্রকাশ

আবেদনের শেষ সময়: ১৬-০৩-২১ খ্রি.পদের নাম, সংখ্যা ও যোগ্যতা১। অ্যাসিস্ট্যান্ট লাইব্রেরিয়ান(গ্রেড ১৩)- ৪ জন-লাইব্রেরী সাইন্সে …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook